Odlučili ste da Vam je potreban veb-sajt i namjeravate da zatražite usluge veb-dizajnera? Ukoliko želite da se čitav process kreiranja veb-sajta odvija profesionalno i da dobijete proizvod kojim ćete biti zadovoljni, postoji par smjernica kojih se dobro pridržavati.

Napravite tim zaposlenih koji će biti uključen u sam proces i zadužite jednu osobu da bude vođa projekta

Sa svojim zaposlenima porazgovarajte šta je to što mislite da bi trebalo da se nalazi na sajtu. Da li je to samo par stranica koje nude infrmacije i forma za kontakt, ili će se sajt uključivati online servis? Da li uključuje online plaćanje? Koliko često namjeravate da mijenjate sadržaj i ko bi trebalo da vrši te izmjene? Pogledajte sajtove konkurencije ili uspješnih kompanija/ustanova koje se bave sličnim stvarima da bi stekli bolju sliku.

Angažujte programera

Nakon što ste, interno, donijeli odluku o pojedinostima koje Vaš sajt treba da obuhvati, kao i tome ko je Vaša ciljna grupa, vrijeme je da se raspitate koga bi mogli da angažujete za taj posao. Napravite kratak opis djelatnosti kojima se bavite i sadržaja i funkcionalnosti koje bi sajt trebalo da obuhvati. Zahtijevajte da vam sajt bude prilagođen i za mobilne telefone i tablete. Raspitajte se i okvirno o cijenama i budite otvoreni za predloge.

Odaberite domen

Ukoliko imate osobu u timu koja je informatički stručnjak, neka ona kupi domen i hosting za Vaš budući sajt. U suprotnom, to može uraditi programer, ali budite oprezni i angažujte pouzdanu osobu koja neće taj posao ni na koji način zlonamjerno iskoristiti. Imajte na umu da se domen i hosting moraju obnavljati, obično na godišnjem nivou, i da obnova najčešće košta više nego inicijalni zakup.

office-820390_1920

Napravite radni sastanak vašeg tima i programera

Objasnite detaljno programeru koji su vaši zahtjevi. Budite otvoreni za pitanja i predloge sa njegove strane. Ukoliko imate neke preference što se tiče dizajna, u smislu boje i slično, predložite ih. Neka vođa tima bude u kontaktu sa programerom, a Vi i ostali iz tima sa vođom, da bi komunikacija tekla glatko. Zakažite sledeći sastanak na kom će programer prikazati grub prikaz predloga kako bi sajt trebalo da izgleda i funkcioniše.

Razmotrite iznijeti predlog

Ukoliko je nešto nejasno, pitajte. Predložite izmjene i dopune. Ovo je trenutak kada je ključno da izložite sve zamjerke i tada su one bezbolne. Zakažite sledeći sastanak na kom ćete vidjeti rezultate diskusije.

Početak izdrade veb-sajta

Ukoliko ste zadovoljni datim predlogom, počnite sa izradom veb-sajta. Ukoliko niste, predložite izmjene i odradite još jednu reviziju prije početka izrade. Da bi bili sigurni da ste se dobro razumjeli, zakažite redovne sastanke tokom kojih ćete vidjeti kako izrada veb-sajta napraduje. Pridržavajte se vremenskih rokova.

Ovi savjeti mogu znatno olakšati proces kreiranja veb-sajta, kako Vama – tako i programeru sa kojim sarađujete. Bićete u toku izrade i neće biti potrebe da predlažete korjenite promjene neposredno prije nego što sajt treba da postane dostupan javnosti, čime će i poslonvna saradnja biti na obostrano zadovoljstvo.

Ivana je završila osnovne i specijalističke studije računarskih nauka na PMF-u u Podgorici. U Me-Netu programira, a u slobodno vrijeme uživa u društvenim igrama i grupnim sjedeljkama uz gitaru. Velika je obožavateljka Gospodara prstenova i Harry Potter-a.