Ukoliko ste kupili domen preko ME-neta, i koristite ME-net name servere (ns01.menet.me I ns02.menet.me) imate (besplatno) mogućnost korišćenja DNS servisa. Ovaj servis se koristi kada npr. želite da usmjerite domen na već postojeći Web ili Email server, koji posjedujete u svojoj kompaniji ili ga iznajmljujete  kod drugog hosting provajdera. U nastavku slijedi uputstvo za upravljanje besplatnim DNS servisom.

1) Potrebno je prvo da se ulogujete na svoj nalog. Kliknite na opciju Login korisnika u gornjem desnom uglu.

dns serveri

 

Otvoriće vam se login stranica. Gdje ćete unijeti email adresu i lozinku za svoj korisnički nalog.

dns serveri

 

2) Nalazite se u Me-Netovoj prodavnici i potrebno je da otvorite stranicu Moj nalog.

 

dns serveri

 

3) Sa stranice svog naloga upravljate svim uslugama koje su vam na raspolaganju. U ovom sučaju potrebni su nam domeni, pa u polje Jump to domain unesete naziv domena i kliknete na strelicu pored.

domen

4) U meniju sa desne strane izaberite opciju DNS Management

dns

 

5) Kliknite na opciju Manage DNS

dns

 

6) Nakon što ste kliknuli na opciju Manage DNS otvorio se sledeći prozor:

dns

 

Na stranici A records imate mogućnost unošenja IP adrese na kojoj se nalazi vaš Web hosting server. Unošenjem A zapisa npr. www.nazivdomena.me ili ftp.nazivdomena.me usmjeravate Web ili FTP saobraćaj na IP adresu vašeg servera. Ukoliko pak stavite *.nazivdomena.me to podrazumijeva da će bilo koji saobraćaj preko domena biti usmjeren na određenu IP adresu.

Za potpuno istu stvar služi i AAAA zapis, s tom razlikom što se upisuju IPv6 tipovi adresa.

Kada je u pitanju usmjeravanje saobraćaja na Email server za to se koriste MX zapisi.

mx

 

Unošenjem MX zapisa, Email saobraćaj usmjeravate na vaš Email server, tako da ste u mogućnosti, ukoliko upravljate vašim sopstvenim Email serverom da na njemu kreirate Email adrese tipa ime@nazivdomena.me.

Iako se unošenje A i MX zapisa najčešće koristi, za nepredne korisnike postoje i opcije unosa CNAME zapisa, TXT zapisa, SOA parametara i SRV zapisa.

Draško je naš menadžer prodaje, diplomirani ekonomista i najzaslužniji član za razvoj Google AdWords usluga. Draško je kapiten Me-Net reprezentacije u pikadu. Metu nikad ne promašuje.