Upit za transfer domena je jedno od najčešćih pitanja koja dobijamo u sektoru tehničke podrške. Svjesni smo da sam naziv djeluje zastrašujuće, ali zapravo je vrlo jednostavno i možete to napraviti sami. U nastavku saznajte kako.

Sve što vam je potrebno da bi izvršili transfer domena je Autorizacioni kod (Auth code). To je kod koji je domenu dodijelio registrar kada je domen registrovan. Ovaj kod se ponaša kao šifra za domen i ona osigurava da samo vlasnik domena može da preseli domen.

U idealnoj situaciji ovom kodu bi trebalo da možete pristupiti kroz kontrolni panel vašeg trenutnog registrara. Ako ne možete locirati Autorizacioni kod kroz kontrolni panel, kontaktirajte vašeg registrara ili njegovu službu za podršku.

Kada dobijete Autorizacioni kod za transfer ulogujete se na korisnički nalog ovdje . U meniju vašeg korisničkog naloga kliknite na Manage Orders i onda na Transfer domain.

transfer

 

Sada unesite domen koji želite da transferujete i kliknite na transfer dugme.

 

 

transfer

 

U ovom trenutku podrazumijevani kontakt i podrazumijevani name serveri koje ste postavili će biti povezani sa domenom. Vrlo vjerovatno je to ono što i želite, ali ako želite promijeniti nešto od toga to radite tako što kliknete na dugme kao na slici.

 

transfer

 

Ako recimo želite promijeniti kontakt, samo treba kliknuti na Change Contact dugme i onda dodajte novi kontakt ili izaberite neki iz postojeće liste.

 

 

Sada možete nastaviti sa uplatom i pomoću jedne od opcija za plaćanje izvršiti narudžbu.

 

transfer

 

Kada ste izvršili narudžbu Administrativni kontakt za domen će dobiti email za proces autorizacije transfera koji mora biti odobren u roku od 5 dana. Poslije odobravanja transfera putem linka iz prethodnog mejla administrativni kontakt treba da preda autorizacioni kod, ili vi možete kroz naš kontrolni panel da to uradite.
To se radi tako što nadjete vaš domen kroz naš kontolni panel, kliknete na Domain (Transfer) Secret Key, iskopirate autorizacioni kod i kliknete na submit dugme.

U trenutku kada mejl bude odobren od administrativnog kontakta i kada se preda Autorizacioni kod, trenutni registrat će biti obaviješten o transferu. Trenutni registrar će poslati mail registrantu i/ili administrativnom kontaktu tog domena sa zahtjevom za potvrdu transfera domena. Ako transfer ne bude odbijen od strane registranta, administrativnog kontakta ili trenutnog registrara onda će domen biti transferovan kod Me-neta u roku od 5 dana.

Andrija je naš programer i najnoviji član Me-Net tima. Ljubitelj fantastične literature i japanskog stripa. Čvrsto vjeruje da je bolje nešto od nečega nego ništa od ničega. Kult 14!